Αρρώστησα. Το γάλα μου μειώθηκε! Τι να κάνω;

Το μωράκι μου ενώ θηλάζω αποκλειστικά 2½ μήνες μόνο με βοήθεια θηλάστρου αλλά και στήθους, μετά από μια γαστρεντερίτιδα που κόλλησα εγώ το γάλα μειώθηκε στο ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας.

Συγκεκριμένα αρρώστησα την Κυριακή και είχα πολύ υψηλό πυρετό χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, φοβούμενη μήπως το κολλήσω έδωσα για πρώτη φορά ξένο γάλα 100 ml μέχρι να δω τι θα κάνω. Άντλησα το γάλα και το πέταξα για να μη σταματάει η παραγωγή (160 ml). Αφού πήρα το ΟΚ από την παιδίατρο στη συνέχεια έβγαζα το γάλα με θήλαστρο και το έδινα στο μωρό.

Την Δευτέρα το παιδί έκανε το πρώτο του εμβόλιο και εγώ μέχρι το βραδύ είχα κανονικά γάλα, έδινα και στήθος και από άντληση (180 ml). Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας δεν είχα καθόλου πρησμένο στήθος και ενώ είχαν περάσει 5 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Άντλησα το γάλα και προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν μόλις 50 ml. Αναγκάστηκα να δώσω και 100 ml ξένο γάλα. Το ίδιο έγινε όλη την ημέρα.

Την επόμενη ξεκίνησα τη λήψη μπύρας και τσάι και έβαζα το μωρό κάθε τρεις ώρες χωρίς επιτυχία μιας και το μωρό έχει πολύ υπνηλία και αποκοιμιέται. Κοντεύει να κοπεί το γάλα, μόνο αν δεν πίνει συχνά γεμίζει λίγο παραπάνω αλλά και πάλι όχι όπως παλιά.

Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Δε μπορώ να σταματήσω τώρα να θηλάζω μετά από τόσο κόπο που έκανα από την αρχή! Κάθε συμβουλή σας είναι πολύτιμη.

Μαρία, Ζωγράφου

25/04/2014
Αγαπητή μαμά Μαρία,
συγχαρητήρια για ότι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα με το θηλασμό.

Σχετικά με την ασθένειά σας θέλω να σας ενημερώσω ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι μεταδοτικές ακόμα προτού ασθενήσει η μητέρα. Μέχρι τη στιγμή που παρουσιάζονται τα συμπτώματα όπως ο πυρετός, η διάρροια κτλ, η μητέρα έχει μεταδώσει τον ιό στο μωρό, ενώ εκείνο εφόσον θηλάζει προστατεύεται από τους αντί-μολυσματικούς παράγοντες που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο θηλασμός δεν σταματάει ακόμα και αν αρρωστήσει η μαμά.

Η ένδειξη ότι το στήθος σας δεν είναι πρησμένο δεν σημαίνει ότι δεν έχετε γάλα. Το στήθος δεν είναι «αποθήκη». Το γάλα παράγεται όταν θηλάζει το μωρό και ακολουθεί το κανόνα «προσφορά και ζήτηση». ‘Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό σας τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Σταματήστε να δίνετε στη μικρή σας άλλο γάλα. Θηλάστε τη πιο συχνά. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να θηλάζετε τη μικρή σας όπως πολύ καλά είπατε μετά από τόσο κόπο που κάνατε από την αρχή.

Με προσπάθεια και επιμονή θα τα καταφέρετε. Αν ωστόσο συνεχίζονται οι δυσκολίες συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε θέματα γαλουχίας.

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2014/04/arrostisa-kai-to-gala-mou-meiothike-ti-na-kano.html#ixzz3z00LW4tx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε με