Μονογονεική οικογένεια και προσκόλληση στη γιαγιά

 

Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών. Τις ώρες που δουλεύω είναι με την πεθερά μου. Τον τελευταίο καιρό δεν θέλει καθόλου να έρχεται πάνω στο σπίτι μας! Μόλις γυρνάω απ’ τη δουλειά, με το που με βλέπει βάζει τα κλάματα γιατί καταλαβαίνει ότι ήρθα να την πάρω και σηκώνει το χέρι και με χτυπάει. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός, με απελπίζει…

Να πω ότι πριν 1 χρόνο χάσαμε τον μπαμπά της από καρκίνο και ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία. Το παιδί βέβαια δεν έχει μνήμες απ’ τον μπαμπά αλλά είμαι σίγουρη ότι έχει γίνει αποδέκτης όλου του κλίματος πένθους της οικογένειας.

Όταν την ανεβάζω με το ζόρι πάνω, αντιδράει με υστερία και δεν μπορώ με κανένα τρόπο να την αποπροσανατολίσω για να ξεχαστεί, τι να κάνω;

Μαρία, Κόρινθος

19/02/2014

Αγαπητή μαμά Μαρία, συλλυπητήρια για το χαμό του συζύγου σας.

Αυτό που περιγράφετε ότι γίνεται με τη μικρή σας είναι όντως δύσκολο για εσάς. Τώρα πια καλείστε να έχετε εσείς στο τιμόνι της μονογονεϊκής σας οικογένειας  και αυτό έχει τις δυσκολίες του.  Θεωρώ ότι ακόμα βρίσκεστε με τη κόρη σας σε στάδιο προσαρμογής και ανακατάταξης των ισορροπιών στην οικογένεια σας.

Αυτό που συμβαίνει με τη μικρή είναι  ότι περνάει χαρούμενα και ξέγνοιαστα με το παππού και τη γιαγιά όσο βρίσκεστε  εσείς στην εργασία σας.  Η επιστροφή στο σπίτι μαζί σας τη βάζει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.  Είστε μόνες σας στο σπίτι, ίσως είστε κουρασμένη από τη δουλειά και εκείνη θέλει να μείνει με τους  παππούδες που την έχουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος τους κάνοντας πολλές φορές «χατίρια».

Συνεχίστε αυτό που κάνετε. Πάρτε τη μαζί σας σπίτι όσο πιο ομαλά τα καταφέρετε.  Καλό είναι να συζητήσετε από τη προηγούμενη ημέρα τι μπορείτε να κάνετε μαζί επιστρέφοντας σπίτι.  Βρείτε κάτι που την ευχαριστεί.  Με σταθερότητα να της δείχνετε  ότι πρέπει να επιστρέψετε σπίτι σας.  Δεν χρειάζεται να την αποπροσανατολίσετε όπως αναφέρετε.  Αφήστε τη να αντιδράσει όπως θέλει περιμένοντας τη με υπομονή μέχρις ότου ηρεμήσει.

Το σαββατοκύριακο φροντίστε να το περνάτε  αποκλειστικά μαζί . Οργανώστε ευχάριστες βόλτες έξω από το σπίτι και δραστηριότητες στο σπίτι που θα ενισχύσουν τη σχέση σας.  Δώστε της χρόνο να κατανοήσει τα όρια που της  θέτετε και χρόνο να εμπιστευτεί τη σχέση σας.

Αν συνεχίσετε να νοιώθετε στεναχώρια θα ήταν καλό να μιλήσετε με κάποιο ειδικό. Έχετε περάσει δύσκολα το τελευταίο διάστημα και τώρα βιώνετε δυσκολίες με τη μικρή.  Η ΜΕΡΙΜΝΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους μετά  κάποια από απώλεια. Επικοινωνήστε μαζί τους.

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2014/02/monogoneiki-oikogeneia-kai-proskollisi-paidiou-sti-giagia.html#ixzz3x1epjv8c

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε με