Φοβιες

Αγοραφοβία

1% του συνολικού πληθυσμού που υποφέρει από αγοραφοβία βιώνει έντονο φόβο και άγχος σε διάφορες καταστάσεις από τις οποίες πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής ή διαθέσιμη βοήθεια όταν την χρειαστούν. Για παράδειγμα μπορεί να φοβούνται τα καταστήματα σε ώρα αιχμής, να ταξιδεύουν με τρένο, ασανσέρ, τις μεγάλες λεωφόρους, να βρίσκονται μακριά από το σπίτι ή να μην είναι μαζί με κάποιον που εμπιστεύονται και πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει. Ως αποτέλεσμα αποφεύγουν τα παραπάνω και παραμένουν στο σπίτι.

Κοινωνική Φοβία

Αν φοβάσαι να μην κάνεις κάτι ταπεινωτικό και εξευτελιστικό και να μην σε κρίνουν οι άλλοι αρνητικά υποφέρεις από κοινωνική φοβία. Επιπλέον, μπορεί να κοκκινίζεις να ιδρώνεις και να τρέμεις και αυτό να καταλήγει σε πανικό. Αυτό συμβαίνει σε καταστάσεις όπως όταν χρειάζεται να μιλήσεις μπροστά σε κοινό ή όταν βρίσκεσαι κοντά σε πρόσωπα κύρους ή προϊστάμενους σου. Το άγχος της προσδοκίας της κατάστασης και η ενασχόληση με τι έγινε μετά την κοινωνική επαφή είναι κάτι που σε απασχολεί; 3-13% του πληθυσμού υποφέρει από κοινωνική φοβία ωστόσο η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι εύκολη γιατί τα άτομα αναζητούν άλλους τρόπους όπως κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση άλλων ουσιών.

Φόβος να ταξιδέψεις με αεροπλάνο

Φοβάσαι ότι κάτι κακό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης όπως ότι θα χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου ή ότι κάτι κακό θα συμβεί στο αεροπλάνο και θα συντριβεί; Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι όταν αρχίσεις να φοβάσαι κάτι υιοθετείς την αποφυγή, του αεροπλάνου στη συγκεκριμένη φοβία, και έτσι δεν δίνεις ποτέ στον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να διαψεύσεις τις προβλέψεις σου για τις πιθανές καταστροφές. Ο φόβος από μόνος του γίνεται ένας τρόπος ζωής για εσένα.

Το καλύτερο  είναι  να  απευθυνθείτε  σε  κάποιο ειδικό.  Οσο περνάει ο καιρός το άγχος και ο φόβος  γίνεται εντονότερος.

Καλέστε με