To μωρό θέλει να κοιμόμαστε μαζί αλλά ανησυχώ και για το γάμο μου

Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών σχεδόν, το οποίο θηλάζει μόνο το βράδυ, κοιμάται στο δωμάτιο της κανονικά από 3 μηνών έχοντας εφαρμόσει ρουτίνα ύπνου κανονικά, αλλά τους τελευταίους μήνες επειδή επέστρεψα στη δουλειά μου, τα βράδια όταν ξυπνάει κλαίει ή είναι ανήσυχη. Την παίρνω μαζί μου στο κρεβάτι μετά τις 3 περίπου, αλλά νιώθω κάποιες φορές ότι γίνεται και από συνήθεια ενδεχομένως, όπως εχθές που ενώ την άφησα πίσω στη κούνια να κοιμηθεί, κοιμόταν κανονικά αλλά ανά 5 λεπτά ξυπνούσε μέσα στο κλάμα, τη νανούριζα, κοιμόταν, ξύπναγε, μέχρι που τη πήρα μαζί μου και κοιμήθηκε κανονικά.Επίσης επειδή ήθελα να αποθηλάσω της έδινα 150-180ml συμπλήρωμα γάλακτος το οποίο τώρα 10 μέρες ούτε να το βλέπει, ενώ το έπινε όλο. Πέρα από τον αποθηλασμό με απασχολεί περισσότερο το θέμα του ύπνου στο κρεββάτι γιατί ανησυχώ και για το γάμο μου. Φυσικά ο άντρας μου κοιμάται στο καναπέ… Ευχαριστώ πολύ.

 

Αγαπητή μαμά Ελευθερία, να τη χαίρεστε τη μικρή σας.Από όσα μας περιγράφεται  διανύετε μια δύσκολή φάση καθώς επιστρέψατε στην εργασία σας και η μικρή φαίνεται να θέλει να αναπληρώσει τις ώρες που απουσιάζετε. Το κοριτσάκι σας δείχνει ότι έχει ανάγκη να κοιμάται κοντά σας και αυτό είναι φανερό αφού όταν την παίρνετε στο κρεβάτι σας κοιμάται «κανονικά». Η «ρουτίνα» στο σπίτι άλλαξε και είναι φανερό από τις αλλαγές στον ύπνο της μικρής σας. Ωστόσο να σας πληροφορήσω ότι τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες γιατί  μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ο εγκέφαλος τους πρέπει να επιτύχει  πραγματικούς άθλους ανάπτυξης πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό γίνεται αποτελεσματικά στις φάσεις του ελαφριού ύπνου. Από όλα τα θηλαστικά ο άνθρωπος είναι από τα πιο ανώριμα όταν γεννιέται και ο οργανισμός του πρέπει να κάνει πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι την ηλικία που αυτοεξυπηρετείται. Επιπλέον, τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου, ώστε να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, π.χ ότι πεινούν, ότι έχουν λερωθεί ή ότι δεν βολεύονται και πολλά άλλα. Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του.  Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του. Οι γονείς ωστόσο θέλουν 8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούν γιατί το επόμενο πρωινό που τους περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.  Μελέτες δείχνουν ότι όταν το μωρό κοιμάται δίπλα στη μητέρα του το σώμα του λειτουργεί καλύτερα και ότι η μητέρα κοιμάται 40% περισσότερο. Στο αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το κοριτσάκι σας έχει ξεκινήσει ήδη το άγχος αποχωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί  να νοιώσει ασφάλεια και θέλει να συνδεθεί στενά με ένα πρόσωπο που από όσα αναφέρατε είστε εσείς. Κάτι ακόμα που επιδεινώνει τη κατάσταση και τη κάνει ακόμα πιο δύσκολη, είναι ότι επιθυμείτε να αποθηλάσει το κοριτσάκι της. Σε αυτή την ηλικία  που βρίσκεται δεν είναι καθόλου έτοιμη για αυτό. Με όσα σας παρέθεσα παραπάνω και αφού τα διαβάσετε και μαζί με  τον σύζυγο σας, πιστεύω ότι θα καταλήξετε σε κάποια πρακτική-ρουτίνα ύπνου όπου θα είστε όλοι χαρούμενοι στην οικογένεια σας. Σας προτείνω να διαβάσετε τα βιβλία «Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας» και «The Family Bed». Θα βοηθήσουν πολύ. Σχετικά άρθρα:

Continue reading at https://www.mitrikosthilasmos.com/2016/08/to-moro-thelei-na-koimomaste-mazi-alla-anisixo.html | mitrikosthilasmos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλέστε με